Peter Malfliet en zijn dames ‘Kerst’ vrijwilliger van de maand

Woensdag 4 december voor onze avond “De inwoners in gesprek met plan“. eten we een hapje mee met de woensdagavond eetclub in Wijkhuis de Westwijzer. Een goed verzorgd drie-gangen diner onder de bezielende leiding van Peter Malfliet, geholpen door 3 charmante assistentes Erene Lauterslager, Annie Donkers en Marjan de Greef.

Tijdens de gesprekken met de mensen blijkt dat Peter en zijn team dit al sinds eind 2014 doen. Na afloop spreken we Peter en hij verteld honderduit over zijn passie en hoe dat zo gekomen is.

‘Toen ik eind 2014 na zo’n anderhalf jaar revalideren van een herseninfarct te horen kreeg dat ik niet meer mocht werken, wilde ik absoluut niet achter de Geraniums gaan zitten. Koken heb ik geleerd als jongeman van mijn moeder, maar vooral bij Resto Ricus waar ik als jong manneke kwam werken en het vak leerde. Nu vele jaren later, ben ik ouder en wijzer geworden en wil iets terugdoen voor de mensen die het moeilijk hebben. Ik kwam hier terecht eind 2014 en werd na mijn eerste proefmaaltijd met open armen ontvangen. Sindsdien kook ik afwisselend voor dertig tot vijftig mensen elke woensdag hier in deze fantastische keuken. Met Pasen doe ik een Paasbrunch, organiseer kaartavonden, houd activiteiten met Carnaval en kook natuurlijk voor zo’n honderd mensen voor het jaarlijkse Kerstdiner.’

We vragen Peter als wijze van grap of hij nog meer doet aan vrijwilligerswerk en Peter vervolgd zijn verhaal. ‘Jazeker, in de zomer zit ik achter de kassa bij Speeltuin Helmond West, kook sinds mijn zus is overleden ook voor mijn zwager en heb ook zeven maanden lang gekookt voor de beheerder van de speeltuin. In de vakantie periode maak ik vaak afhaalmaaltijden voor de mensen.’

Wij, Sacha van Lierop, Guido van Dooren en Leo Broers kijken elkaar aan en knikken. Dit wordt de vrijwilliger van de maand december. We bedanken Peter en zijn team en gaan aan ons eigen avondprogramma beginnen. plan! in gesprek met de inwoners.

Woensdag 11 december tussen ‘de soep en de aardappelen‘ staan Sacha en Guido met een grote bos bloemen en 3 doosjes Merci ineens in de zaal. Nog voordat Peter het in de gaten heeft fluisteren wij de gasten in waarom wij er weer zijn en er ontstaat spontaan een daverend applaus.

Peter en zijn team zijn zeer vereerd dat we hen nomineren met de eretitel ‘Vrijwilliger van de maand’. Hij is duidelijk geraakt. ‘Hier doen wij het voor Peter’ zegt Sacha. ‘Mensen in de bloemetjes zetten, die gewoon doen wat ze doen uit passie!’

Tussen neus en lippen door horen we dat het Kerstdiner nog niet helemaal is uitverkocht. We besluiten de kaartjes te kopen en doneren deze direct terug met als enige voorwaarde, dat de kaartjes worden weg gegeven aan de mensen die graag zouden komen, maar het financieel niet kunnen. Peter, krijgt het er warm van, maar is ons erg dankbaar. Wij als plan! vinden dat alle plekken bezet moeten zijn, want zo’n goed initiatief moet gewoon gesteund worden.

De kaarten worden met hulp van de LEVgroep verdeeld, maar helaas blijven er vier kaarten over. Op zich jammer, maar dit geeft ons wel mooi de gelegenheid om als fractie zelf te komen kijken en mee te genieten van het overheerlijke Kerstdiner. 

Peter, Erene, Annie & Marjan, jullie doen echt fantastisch werk en hebben met recht de titel ‘Vrijwilliger van de maand’ verdiend. 

Kent u ook een vrijwilliger die wel eens in het zonnetje gezet mag worden? Neem dan contact met ons op!