Vrijwilliger van de maand juni 2020: Sjef Filippini

Zaterdag 27 juni hadden we Sjef Filippini willen verrassen op zijn vertrouwde vrijwilligersplekje ‘Het Paviljoen’ in Speeltuin Helmond West. Maar deze bleek vanwege het Coronavirus pas weer vanaf 1 juli open te gaan. Dus belde Guido van Dooren, ons commissielid en Sacha van Lierop, ons raadslid aan bij hem thuis. Het kan geen toeval zijn dat Sjef tegenover de speeltuin woont en vanuit zijn voordeur zo op het terrein kan kijken.

Als Sjef wordt uitgelegd waarom ze bij hem aan de deur staan is hij blij verrast. “Wat een mooie eer, dank je wel. Komen jullie even binnen, voor koffie of thee?”, zegt hij. Uiteraard gaan Guido & Sacha even ‘corona-proof’ mee naar binnen, want zij zijn erg benieuwd naar het verhaal van Sjef. Ze maken ook direct van de gelegenheid gebruik om even een foto te maken van de officiële uitreiking van de bloemen, ter ere van de titel ‘vrijwilliger van de maand’.

Als ze eenmaal koffie en thee zitten, krijgen ze daar ook nog een stuk mokkagebak bij, de mannen vallen dus met de neus in de boter.

Sjef verteld honderduit over zijn passie als beheerder bij Speeltuin Helmond West. “Sinds 2013, zeven dagen per week en geen dag overgeslagen”, zegt hij met trots. Zelfs toen Sjef vorig jaar een longontsteking opliep kwam hij nog naar de speeltuin. “Niemand wist hoe je het koffiezetapparaat moest schoonmaken en zonder schoon koffiezetapparaat, geen koffie’, zegt Sjef. Dit geeft wel aan hoe betrokken Sjef is met de speeltuin.

Sjef heeft echter nog veel meer gedaan als vrijwilliger; In de jaren 60 is Sjef al begonnen met vrijwilligerswerk; Bij de inmiddels opgeheven Drumband Helmond West, deed Sjef de kantine en haalde hij oud papier op, ook deed hij vrijwilligerswerk bij de gilde St. Sebastiaan en St. Catharina. Eind jaren zeventig is Sjef ook nog een jaar beheerder geweest bij Jongerensoos ‘Ketohago’. Vanwege de vele problemen rondom de soos heeft hij dat tot zijn spijt maar kort vol kunnen houden. Met trots laat hij zijn ‘bedankt plaquette ‘ zien. Hij heeft deze nog altijd bewaard. 

Naast al dit mooie vrijwilligerswerk heeft Sjef ook nog eens ruim 35 jaar als mantelzorger voor zijn geliefde vrouw Jolanda gezorgd. Helaas is zij zo’n acht jaar geleden overleden. In de woonkamer staan nog diverse mooie foto’s van haar. De mannen kunnen duidelijk zien dat Sjef haar nog steeds elke dag om zich heen wil hebben. Hij praat nog vol liefde over haar. Inmiddels lacht hem ook weer een nieuwe liefde toe. Een mooie vrolijke dame, die Sjef kent, hoe kan het ook anders vanuit de speeltuin en van de vlooienmarkten, waar zij met haar toenmalige man en Sjef met Jolanda vaak naar toe gingen. 

Sjef, je bent meer dan terecht onze ‘vrijwilliger van de maand’. Gefeliciteerd. 

Sinds februari 2016 zetten we als plan! al vrijwilligers in de bloemen. We krijgen deze meestal gewoon via onze website of via een van onze leden aangereikt, daar zijn we super blij mee. Kent u ook een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes gezet mag worden? Neem dan contact met ons op!