Vrijwilliger van de maand augustus 2021: Peter van der Horst

Vrijdagochtend 09:30 loopt Guido van Dooren – bestuursvoorzitter van plan! het terrein op van Kinderboerderij De Veldhoeve in Helmond Noord. Een vrolijke man met baard staat ons op te wachten. Met de bloemen achter zijn rug vraagt hij eerst naar Linda, waarmee hij de afspraak heeft gemaakt. Als zij niet aanwezig blijkt te zijn, vraagt hij naar Peter van der Horst. De man met de baard blijkt Peter te zijn. Linda heeft hem gezegd dat er iemand langskomt voor een interview. Of hij diegene even wil opvangen.

Wanneer Guido de ware reden vertelt en de bloemen achter zijn rug vandaan haalt begint Peter te glunderen van oor tot oor. ‘Vrijwilliger van de maand is een hele eer. Ik doe dit werk al zo’n tien jaar met heel veel plezier’, zegt Peter. ‘Vertel me jouw verhaal zo onder het genot van een kop koffie, want daar ben ik wel benieuwd naar, maar laten we eerst een foto nemen op een leuke locatie hier op het terrein.’ zegt Guido. Zonder na te hoeven denken loopt Peter direct door een poortje helemaal achteren op het terrein naar de ezels. ‘Deze ezeltjes zijn pas een paar weken bij ons, maar hebben nu al mijn hart gestolen’, zegt Peter. Dit kun je gelijk zien, de ezeltjes komen direct naar Peter toe als hij de kooi inloopt waar ze aan het eten zijn. Inderdaad, ideaal om een leuke foto te nemen.

Tijdens de koffie vertelt Peter zijn verhaal. Nadat hij zo’n 10 jaar geleden onverhoopt en onverwacht thuis kwam te zitten, zocht hij regelmaat en structuur in zijn leven. Dit vond hij hier op de Kinderboerderij. 4 ochtenden in de week maakt hij om 08:00 uur de poort open, zet de koffie aan en start met het voeren van de eerste dieren. Wanneer de koffie is doorgelopen, zijn ook de andere vrijwilligers van die dag gearriveerd en drinken ze eerst even samen koffie of thee en dan hop aan het werk. De dieren moeten eten, drinken en de hokken moeten worden schooon gemaakt.

In totaal werken er zo’n 20 vrijwilligers op de Kinderboerderij. Een harde kern van 4-5 mensen afgewisseld met vrijwilligers die enkele maanden tot jaren blijven en dan vaak om hele persoonlijke redenen helaas moeten afhaken. Sinds het aantreden van het nieuwe bestuur is er veel meer aandacht voor de dieren, het terrein en de vrijwilligers. Dat zie je gelijk bij aankomst. Alles is veel beter onderhouden en er heerst een super sfeer onder de vrijwilligers. Ook de mensen en ondernemers uit de buurt komen weer spontaan helpen met schilderen, plaatsen van hekwerk of doen andere klussen. Allemaal vrijwillig. Want naast de subsidie en andere giften, zoals de groente en fruit voor de dieren van een naburige supermarkt en wat inkomsten uit de verkoop van snoep, ijs, koffie en thee heeft de kinderboerderij geen inkomsten. De entree is namelijk gratis om het zo laagdrempelig te kunnen houden. 

Het bestuur werkt hard aan een programma met activiteiten om het nog leuker te maken voor de bezoekers. De bezoekers, voornamelijk peuters met hun ouders komen hier in aanraking met de dieren uit de leesboekjes.  In totaal zo’n15 verschillende dieren lopen of zwemmen er inmiddels rond op de kinderboerderij. 

‘We hebben de afgelopen twee jaar veel dieren moeten afgeven vanwege ouderdom en dat is best vervelend als je er al zo lang voor zorgt. Maar we hebben inmiddels weer een mooi jong dierenpark er voor terug waar we nog jaren mee vooruit kunnen.’ zegt Peter tot slot. Kortom, voor plan! de reden om Peter uit te roepen tot vrijwilliger van de maand. Iets zegt ons, dat we hier nog wel vaker zullen terugkomen, de komende jaren??? Maar dat ligt natuurlijk aan u! U bent degene die ons iedere maand een vrijwilliger aanreikt via onze website

Ben je zelf ook een dierenvriend en wil je graag als vrijwilliger aan de slag, neem dan even contact op met de Kinderboerderij. 

Wil je graag een bezoekje brengen aan de boerderij. Kijk dan op de website voor de openingstijden en andere informatie. 

Sinds februari 2016 zetten we als plan! al vrijwilligers in de bloemen. We krijgen deze meestal gewoon via onze website of via een van onze leden aangereikt, daar zijn we super blij mee. Kent u ook een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes gezet mag worden? Neem dan contact met ons op! Wie weet staan we de volgende maand aan zijn/haar deur.