Vrijwilliger van de maand november: Nicole van de Rijt

Zaterdagochtend 24 november 10:00 stond er een werkbezoek gepland bij Stadstuin Helmond. Stadstuin Helmond is in 2012 opgericht door Nicole van de Rijt, omdat ze vindt dat iedereen gezonde, lekkere en betaalbare groenten en fruit zou moeten kunnen eten. Tijdens het bezoek wordt al snel duidelijk dat Stadstuin Helmond niet zomaar een ‘moestuin’ is, maar een echt ecologische tuin waar erfgoed gewassen geteeld worden. In erfgoed gewassen zitten veel meer vitamines en mineralen en bovenal veel meer smaak, dan de groente en fruit dat in de supermarkt ligt. Erfgoed gewassen zijn gewassen, zoals ze oorspronkelijk waren. Er heeft geen enkele vorm van genetische of chemische manipulatie plaatsgevonden. Erfgoed gewassen zijn nog in staat te communiceren met de grond, zegt Nicole trots.

Stadstuin Helmond teelt op een braakliggend stuk grond midden in de stad (achter de Lidl op Suytkade) en heeft 1800 M² in bruikleen gekregen van de Gemeente Helmond. Tijdens een rondleiding en een uitvoerig gesprek met onze fractie blijkt al snel dat Nicole haar grootste wens is om geheel zelf redzaam te worden. Met een eenmalige injectie om een blokhut te kunnen bouwen met een HACCP keuken, waar ze lezingen kan gaan houden, workshops kan gaan geven, en bedrijfsuitjes kan faciliteren zou dit moeten lukken. Ze heeft hier een professioneel plan voor geschreven en is inmiddels druk bezig met de financiering bij de verschillende installaties, waaronder de gemeente. 

Met Stadstuin Helmond wil Nicole iedereen bewust maken dat gezonde voeding belangrijk is voor mens en natuur. Daarnaast wil ze dat de verschillende teeltechnieken blijven bestaan en worden doorgegeven, dat we leren van de verschillende culturen in onze stad, door kennis met elkaar te delen. Guido van Dooren, commissielid namens plan! stelt de hypothetische vraag; ‘hoeveel M² zouden jullie moeten hebben om heel Helmond te kunnen voorzien van ecologische groente en fruit?’ Nicole begint te lachen en zegt dat je met ecologische teelt veel minder grond nodig hebt dan wat boeren nu gebruiken. Met zo’n 5 hectare (50.000 M²), dat zijn slechts 10 voetbalvelden kunnen we heel Helmond voorzien van gezonde ecologische groente en fruit. ‘Waarom hebben we dan niet meer van dit soort bedrijven in Helmond?’ vraagt Guido. ‘We zien dat de consument langzaam maar zeker meer wil gaan betalen voor echte gezonde ecologische groeten en fruit. Langzaam maar zeker zullen wij groeien en zullen andere bedrijven ons voorbeeld gaan volgen. Het is een kwestie van tijd!’

Voor meer informatie over Stadstuin Helmond verwijzen we u graag door naar de website www.stadstuinhelmond.nl.

Na het gesprek komt er een grote bos bloemen tevoorschijn. Sacha van Lierop, Raadslid van plan! zegt; ‘Nicole, we vinden het erg bijzonder dat iemand een vaste baan opzegt om zich geheel te wijden aan deze bijzondere missie. Al die jaren zet jij je zeven dagen per week in om Stadstuin Helmond draaiend te houden. Daarom ben jij de vrijwilliger van de maand november.’

Weet u ook iemand die een bloemetje verdient, omdat deze al jaren als vrijwilliger aan de slag is alsof het de normaalste zaak van de wereld is? Meld deze persoon dan aan via het contactformulier op onze website.