Vrijwilliger van de maand mei 2021: Wim Boonstra

We hadden deze keer alleen maar een telefoonnummer en e-mail adres weten te achterhalen. Dus moesten we Wim even bellen met een smoesje. Gelukkig mocht onze bestuursvoorzitter Guido van Dooren, direct langskomen voor een ‘interview’. Aangekomen op de galerij van de 5de etage stond Wim ons al op te wachten. Guido hield de bloemen nog even achter zijn rug en liep na kennismaking achter Wim aan naar binnen.

Eenmaal binnen kwamen de bloemen tevoorschijn en toen kwam er een glimlach op het gezicht van Wim. “ik heb al zo’n vermoeden, waarom je langskomt. Ik herken dat wel, ik ga zo af en toe ook bloemen brengen aan oud veteranen’. Zegt Wim. ‘Inderdaad Wim, ik ben getipt dat u hier de boel schoonhoudt in de omgeving en dat verdiend wat plan! betreft de titel Vrijwilliger van de Maand.’ 

Tijdens de koffie met een overheerlijke Belgische bonbon vertelt Wim honderduit over zijn werkzaam leven bij Defensie. Inmiddels al een flink aantal jaren met pensioen en vind het enorm belangrijk om zich te blijven inzetten voor de maatschappij. Zo ruimde hij elke zaterdag rondom de flat, gelegen in Helmond Oost tot aan Sluis Helmond alle plastic, blik en glas op. Gemiddeld zo’n zes zakken per week. ‘Nu de scholen nog niet voluit draaien is het wat minder, maar ik houd mijn hart alweer vast als die straks weer volledig open zijn’. Zegt Wim. Verder zegt hij dat hij uit ervaring weet door het wonen, werken en reizen over de hele wereld als militair dat er door cultuurverschillen ook afval ontstaat. Niet iedereen is nu eenmaal zo opgevoed, geeft Wim aan. Daarbij geeft hij aan dat hij de mensen daarom ook op een vriendelijke manier probeert te attenderen en op te voeden om het wel op te ruimen. Het mooie is dat ik inmiddels al meerdere mensen, ook uit de andere flats heb weten te activeren. 

Naast het opruimen van het zwerfafval in de wijk is Wim nog steeds actief voor Defensie als vertrouwenspersoon voor veteranen met PTSS. ‘Gewoon een luisterend oor bieden aan mensen die weten dat ze bij mij hun verhaal kwijt kunnen. Weten dat ze me 100% kunnen vertrouwen en uit hetzelfde hout ben gesneden helpt hen enorm’. Zo bezoekt hij ook nog steeds oud veteranen 90+ om ze te eren met een mooie bos bloemen. Mooi en dankbaar werk.

Wim is wat ons betreft zeer terecht de ‘vrijwilliger van de maand mei 2021’.

Ben jij die vrijwilliger of ken je een vrijwilliger die een bloemetje verdiend? Meld hem dan aan via info@planhelmond.nl