Vrijwilliger van de maand september 2019: Ada Meulendijks

Ada Meulendijks wordt getipt door een collega van de Zorgboog als vrijwilliger van de maand. 

Al 35 jaar collecteert Ada voor de Nierstichting. Daarnaast is ze al een kleine 10 jaar Collecte Coördinator, dus tijd voor een bloemetje. 

We overvallen Ada op maandagavond 16 september. We weten dat ze thuis is, want ze zit momenteel  in de lappenmand. De Zorgborg collega zorgt voor de afleiding als we voor de deur staan. Eenmaal binnen feliciteren we Ada met de eretitel ‘vrijwilliger van de maand’. Het doet haar zichtbaar goed. 

Eenmaal bekomen vertelt Ada over haar vrijwilligerswerk voor de Nierstichting. Ondertussen zorgt haar man voor de koffie en thee met iets lekkers. 

‘Het is deze week de collecte week en juist nu zit ik thuis. Daar baal ik enorm van.’ Zegt Ada. ‘Dat is ook de reden dat we juist nu komen.’ Zegt Guido van Dooren, Burgerlid plan! ‘We hadden je al een tijdje in het vizier, maar toen we hoorde dat je herstellende bent van een operatie, twijfelde we geen moment.’

Ada geeft aan dat er veel veranderd is de afgelopen 35 jaar. Vroeger stonden de mensen in de rij om te mogen collecteren, tegenwoordig moet je actief op zoek naar collectanten. Als Collectie Coördinator valt dat niet altijd mee. Dan het collecteren zelf; hadden de mensen vroeger altijd wel een paar Guldens en later Euro’s in hun portemonnee is dat tegenwoordig wel anders. Veel mensen hebben geen contant geld meer in huis.

Is collecteren nog wel van deze tijd? Vragen we Ada. Ada antwoord vastberaden;  ‘jazeker, alles wat je langs de deuren ophaalt, zou je anders mislopen.’

Op de vraag wat er anders of beter zou kunnen antwoordt Ada; ‘De mogelijkheid om elektronisch te betalen, dat zou enorm veel schelen en we hoeven dan niet meer met volle bussen geld over straat. Wat tegenwoordig ook een stuk gevaarlijker is geworden. Dan zouden we graag eens als eerste van start willen gaan. De collectemaand in september begint bijna altijd met het KWF en alle andere goede doelen komen daarna. Er zou een roulatiesysteem moeten komen, zodat ieder doel om de zoveel jaar als eerste aan de beurt is. Je merkt als je later aan de beurt bent de giften minder worden. Uiteraard gun ik iedere collectant het beste, maar tenslotte ben ik van de Nierstichting.’

Voordat we afscheid nemen laten we de medewerker Ada , Sacha van Lierop – Raadslid plan! en Guido nog even op de foto zetten.

Kent u ook een vrijwilliger die wel eens in het zonnetje gezet mag worden? Neem dan contact met ons op!