Totaalverbod consumentenvuurwerk

Stelling: Stel een totaalverbod in op het afsteken van consumentenvuurwerk, met uitzondering van schertsvuurwerk zoals sterretjes etc. (categorie 1 vuurwerk)
Achtergrond informatie:

Motie van 50plus

 
plan! zelf is het ONEENS met deze stelling

Toelichting op het standpunt van plan!: 50plus dient dit voorstel in bij de eerst volgende raadsvergadering. (Naar verwachting 14 april, maar kan vanwege het Corona viris ook worden uitgesteld)  Zij willen een totaalverbod. Er is namelijk afgelopen jaar veel overlast geweest en de schade aan gemeente (ons)eigendom was ~77.000 euro. Dan hebben we het nog niet over persoonlijke schade of schade bij bijvoorbeeld PostNL. Wanneer de motie aangenomen wordt is handhaving volgens 50plus makkelijker. Toch is plan! tegen. Het is een inbreuk op een traditie dus wil plan! niet alleen eerst haar achterban via het VKM raadplegen maar moet er ook een onderzoek onder inwoners gedaan worden. Verder is er inmiddels landelijk een gedeeltelijk vuurwerkverbod afgesproken; knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden, maar relatief ongevaarlijk vuurwerk als sierpotten, grondbloemen en kindervuurwerk als sterretjes en knalerwten blijven toegestaan.

plan! wil voor dit jaar eerst afwachten welk effect deze landelijke regeling geeft. Daarna kunnen we overwegen lokaal deze regels aan te passen. plan! nodigt je vooral bij deze stelling uit om in de toelichting van je keuze aan te geven wat mogelijk andere oplossingen zijn. Er zal in de raad nog een uitgebreide discussie volgen.

plan! is erg benieuwd naar uw mening!
 

De eerste keer dat u gaat meebeslissen moet u zich registreren. Dit doen we zodat er slechts één stem per e-mail adres kan worden gegeven. Eenmaal ingeschreven krijgt u automatisch updates en de uitslagen van de stellingen of vraagstukken. U kunt zich altijd direct weer afmelden indien u dat wenst. Uiteraard behandelen wij u gegevens volgens de laatste wetgeving.