Helmond: schoonste stad van het land!

Helaas, het tegendeel is eerder waar. Met teleurstelling constateer ik dat de hoeveelheid zwerfafval alleen maar toeneemt. Lege blikjes, plastic snackafval, kartonnen bekers; niet alleen in de buurt van de grote fastfood ketens, ook in de buurt van middelbare scholen, in de bermen van straten, in onze bossen; eigenlijk door de hele stad.

En dat ondanks Urgenda, klimaatdiscussies en alle aandacht die er tegenwoordig is voor de gigantische hoeveelheid microplastics in de oceanen. Velen van u maken zich met mij zorgen. We verbazen ons allemaal over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal van producten en vragen ons af of de industrie, fabrikanten en leveranciers dit niet anders kunnen organiseren. Want hoe minder verpakkingsmateriaal, hoe minder afval. En daar hebben we met zijn allen zeker een punt. Maar laten we het ook dichter bij huis bezien; want hoe zit het met ons eigen afvalgedrag?

De pick-up trucks van Senzer rijden overal rond om gemeentelijke prullenbakken te legen; met plaatsvervangende schaamte zag ik hoe een van de medewerkers ook gebruikt incontinentiemateriaal dat in de berm gedumpt was, opruimde. Een langzaam groter wordende groep individuele vrijwilligers ruimt in hun vrije tijd zwerfafval op. Met veel bewondering zag ik initiatieven van de jongeren van We Care om zwerfafval in wijken te verwijderen. Helaas lijkt dit vechten tegen de bierkaai. Eerlijk is eerlijk, wij doen in ons welvarende Nederland op dit gebied echt niet onder voor ontwikkelingslanden, die wel wat andere uitdagingen hebben dan zich zorgen maken over afvaldumpingen.

Wie is er verantwoordelijk voor al die rotzooi? Al gauw wordt naar “de gemeente” gewezen: is niet een aantal blikvangers weggehaald? Dat klopt, want wij Helmonders dumpen er huisvuil. Hebben we niet te weinig gemeentelijke prullenbakken? Mocht dat al zo zijn, waarom worden deze dan op grote schaal vernield? Zou het niet veel eerder kunnen zijn dat “wij” als Helmonders zelf de veroorzakers zijn van al het zwerfafval in onze stad? Misschien wilt u daar eens over nadenken, want ook ons plastic zwerfafval komt via de Aa, Zuid-Willemsvaart en Maas in onze oceanen terecht. Hoe fantastisch zou het zijn als wij, door verandering van ons gedrag, werkelijk eens de titel “schoonste stad” zouden krijgen. Wij willen ons hier vanuit de gemeente politiek hard voor gaan maken. Wij hopen dat u met ons mee gaat doen, want samen met elkaar kunnen we voor de verandering zorgen.

Namens politieke partij plan!
Ine Warmerdam